Det Gyldne snit

Når man arbejder med kunst og arkitektur arbejder man ofte ud fra et matematisk begreb man kalder "Det gyldne snit" Denne matematiske formel sikre, at der skabes harmoni i f.eks. et billede af et landskab eller en solnedgang m.m. Under tiden er det også blevet kendt under navnet "Den guddommelige proportion" et bestemt talforhold, som

Det gyldne snits proportions tal

En tommelfingerregel for det gyldne snits forholdstal er:  3:5

For at udregne dette forhold gøres følgende:  

Denne formel kan vi akvarister også drive gavn af, når vi står overfor den udfordring, at akvariet skal dekoreres. Her prøver vi at efterleve det stykke natur, hvor vores fisk lever. Det er ikke nogen let opgave at få et akvarie til at ligne et stykke undervands natur, tværtimod. Når vi arbejder med akvarier har vi også det kæmpe minus, at vand formindsker en hel del. De fleste kender det med at komme hjem med et akvarie på f.eks. 250 liter og det virker enormt, lige indtil man fylder vand i det, en tam fornemmelse.

Men der er råd forude, hvis man tager udgangspunkt i det gyldne snit.

Fig. 1 En spændende og harmonisk opsætning, hvor man har arbejdet ud fra det gyldne snit.

Fig. 1 En spændende og harmonisk opsætning, hvor man har arbejdet ud fra det gyldne snit.

På Fig. 1 og 2 kan man se hvor stor en forskel der er på de to tegninger.

Lad os starte med Fig. 1 her falder det landskabet helt naturligt og harmonisk.Der er skabt en større dybde virkning ved placering af den høje sten 1/3 fra højre.

 

Fig. 2 Et kedeligt og uharmonisk interiør

Fig. 2 Et kedeligt og uharmonisk interiør

I Fig. 2 blokeres/forvires øjet af det klippe stykke der er placeret længst til venstre og man "glider" ikke naturligt ind i akvariet, det glæder også stenen i midten som bliver næste stopklods for øjet. 

Bundlag

En anden ting man også skal ha for øje er, et vigtigt element i et akvarie er også at lade sit sand/grus skråne fra forruden og op imod bagruden, dette giver også en god dybde effekt.

 

Belysning

Vil man have yderligere effekt af det gyldne snit kan man eksperimentere med lyset over akvariet. Ved at sætte ekstra spots på de genstande der står i det gyldne snit, opnår man et helt utrolig effekt.