Det færdige resultat

I elefantens fodspor

Akvariet er blevet fremstillet i forbindelse med Århus akvarieforenings 75 jubilæums udstilling. Det er lavet som et akvarium, man både kan kigge i undervandet og det kan også beskues fra oven.

Ideen

Her er akvariet fuld dekoreret, der går 12 fisk fordelt i de 2 spor.

Ideen opstod faktisk ved forenings 70 års jubilæum, hvor jeg snakkede med en god fiske kammerat om, at det kunne være sjovt at lave sådan en type biotop akvarium.

Fisken, i dens naturlige miljø.

Her ses killifisken Pseudoepiplatys annulatus

Akvariet skulle forestille to elefant fodspor, ved Okavango Deltaet i Afrika. Her lever der en meget lille fisk som er killifisken Pseudoepiplatys annulatus, der som i naturen lever i vandpytter. Denne fiskes liv cyklus er meget kort, i regntiden lever fisken i små søer, som er skabt af regntid. Her er der masser af føde og fisken når maksimal størrelse i løbet af et par mdr. Efterhåden svinder de små søer ind til mindre vand deltaer, som til sidst kun er små vandpytter.

Som det sidste inden vandpytten udtørre og fisken dør, parre de sig og æggende kastes ned i den mudrede bund. Her ligger de, de næste mange måneder totalt udtørret, når den næste regntid kommer udklækkes æggene og cyklussen gentages. En fantastisk tilpasning denne fisk har gennemgået for at sikre artens overlevelse.

Den udstoppede elefantfod.

Elefantfoden

Der er taget et rigtigt aftryk af en elefant fod, dog fra en Indisk elefant. Den udstoppede fod der er brugt, er stillet til rådighed af Aalborg Zoo.

Beskrivelse af processen:

Foden placeret i mudret.

Da foden som tidligere nævnt er udlånt af Aalborg Zoo, var det vigtigt at der ikke blev brugt nogen midler som kunne skade den udstoppede fod. Jeg blev nød til, at lave aftrykket i et mudder bad, så jeg blot skulle spule foden ren med vand bagefter. Da jeg syntes af mudret havde den rigtige konsistens maste jeg foden godt ned i mudret og tog et "skridt" I den forbindelse vil jeg lige sige, at det er vigtigt at konsistensen er rimelig fast, sådan at aftrykket blev ved med at være intakt under hele tørringen processen.

Mudder aftrykket

Mudder aftrykket

Aftrykket efter foden har taget et "skridt" 

Gips aftrykket

Gipsen

Selve tørre tiden viste sig at være længere end jeg først havde antaget, der gik halvanden måned før aftrykket var helt tørret. Herefter skulle der hældes modelgips i aftrykket, for at kunne bygge videre på jordskorpen var det vigtigt at gipsen blev smurt god ud til siderne oven på aftrykket af foden.

Det færdige gips aftryk.

Det færdige gips aftryk

Dagen efter kunne jeg skære gips aftrykket ud fra den tørre jord og dette blev rengjort med meget lidt vand og en forsigtig grydesvamp.

Her ses gipsen efter den er taget op af den tørrede jord.

Back to Nature modellen

Den færdige model, billede af Joel Malmström

Herefter blev aftryk + alt den jord der var brugt afhentet af Joel Malmstrøm (Ejer af Back to Nature), som skulle lave modellen færdig. Joel har taget endnu et aftryk af gips formen hvor han så har bygget noget overfalde + et halvt aftryk mere på modellen. Siden hen er det hele blevet fremstillet i PU skum på bedste Back to Nature vis.